Fresh air does not smell of fragrance

Frisk luft lukter ikke av parfyme.

Racism and colors

Leave a comment

(Scroll down for English)

Jag tror rasismnojan har gått bananas.

Jag läste i tidningen:

Pepparkaksgubbar. (Gingerbread men) Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

Pepparkaksgubbar. (Gingerbread men) Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

“Mio som är tio år och går i skolan ville vara pepparkaksgubbe i Kanalskolans luciatåg. Men det fick han inte. Orsak: Det kan anses stötande. Barnen får inte heller sjunga ”Vi komma, vi komma från Pepparkakeland …” som är en traditionell Luciasång. Och det kommer inte bjudas på några pepparkakor i samband med luciatåget.
” na.se

Jag frågar är det skamfullt att vara brun? Varför får inte något brunt vara med i Luciatåget? Det heter pepparkakor för att pepparkakan innehåller kryddor, och de blir bruna i ugnen när man gräddar dem. Det är helt naturligt. Matbröd får också en brun skorpa i ugnen, ska vi förbjuda matbröd, vörtbröd osv också? Och jag tror överhuvudtaget inte att “Vi komma, vi komma från Pepparkakeland…”  syftar på något land i det verkliga livet. Sången kommer från en barnsaga om kakor.

Bara se på texten:
“Vi komma, vi komma från pepparkakeland,
och vägen och vägen vi har vandrat hand i hand.
Så bruna, så bruna, vi är alla tre,
korinter til ögon och hattarna på sned.
Tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland,
Til julen, til julen, vi komma hand i hand.
Men tomtem och bocken vi lämande vid vår spis,
de ville inte resa från vår pepparkakegris.”

Är den bruna pepparkakegrisen också utländsk? Detta handlar om kakor folkens!

Mios mamma replikerade till skolan med att:

Stjärngossar (Starholder boys) in Lucia procession with pointy hats. Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

Stjärngossar (Starholder boys) in Lucia procession with pointy hats. Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

“– Jag sa att då kommer min son inte vara med. Han ska inte stödja något Ku Klux Klan-tåg – för det är vad det är när de kommer in med vita strutar på huvudet och vita klänningar.” na.se

Och jag tycker att hon har ett poäng. Om man ser bort från att det är stjärngossar som går där så liknar det väldigt mycket på KKK kläder. Så om vi ser bort från att pepparkakor blir bruna helt naturligt i ugnen, och att pepparkakeland är en saga för barn om kakor, så är det minst lika skrämmande med stjärngossar som med pepparkakor om vi nu ska spetsa det och bli galna för galet är det.

Det var en brun Lucia i Domkyrkan i Uppsala i Sverige i 2012, men det syntes inte vara ett problem. I det ena Luciatåget är det inte bra med färgen brun, och i ett annat i är det helt ok. Hade det varit stötande med en brun Lucia i Kanalskolan i Laxå? Själv tycker jag det är fint med både pepparkaksgubbar och bruna Lucior.

Snögubbar och feta vita män
En man skrev en insändare till tidningen:

Snow men - racism against white fat men.

Snow men – racism against white fat men.

“Skolor har förbjudit pepparkaksgubbar i luciatåg i rädsla för att det kan upplevas som kränkande. Det är bra. Men jag tycker det är hyckleri så länge som barn tillåts göra snögubbar. Jag, en vit fet man, tar mycket illa vid mig av dessa gubbar som alltid framställs som överviktiga. Förbjud dem med!” Johan Marklund

Där hadde vi ordet vit med också. Vad med runda gubbar i brun lera?

Ord och färg och fy fy
Redan på 1980-talet blet det fy-fy att säga negerbollar. Chokladbollar är något vi lagar i Sverige av smör, havregryn, socker och chokladpulver. Man blandar lämplig mängd så det får en fin kosistens och smak och så rullar man kulor av det i händerna, som sedan rullas i pärlsocker. De är bruna, och negrer är bruna, och choklad är brunt. Ja du ser säkert poänget. Jag har lagat och ätit negerbollar (hrm hrm chokladbollar var man tvungen att säga) i hela mitt liv utan att tänka en enda rasistisk tanke, eller att tänka att negrer är något fult eller dåligt. De är bruna och de är goda. De flesta har nog använt det ordet utan att tänka och av gammal vana.  Är det att vara brun något att skämmas över? De borde vara stolta över sin färg. Det är skillnad på att säga neger och negerjävel dock, även om att säga neger inte är okej, så är negerjävel ändå ännu värre nedsättande. Precis som Indian och Indianjävel, Indier, indiske jävel osv. Att vara svensk är ganska bra, men att vara svenskjävel är kanske inte fullt så bra. Du förstår vad jag menar? Länge sedan jag slutade säga neger dock.

Tomten
Vita män protesterar mot att tomten är diskriminering mot vita män. De menar att tomten är en stereotyp generalisering av vita män som säger att alla vita män har vitt hår, vitt skägg och är feta. Ja, kanske om ni är tomtar allihop. Är ni det?

Vitt papper gör barn till rasister
”Barn bör förses med annat papper än vitt att rita på och färger och kritor bör komma i ”hela skalan av hudtoner’, som speglar mångfalden i den mänskliga rasen”, skriver The Telegraph om Anne O’Connors uttalanden.

Och jag som trodde man hadde vitt papper för att de andra färgerna kom bättre fram av det?

Brunt i Finland
“Från och med juni 2011 kommer det alltså att finnas tre olika sorters ID-kort i Finland: ett blått för finska medborgare, ett brunt för utländska medborgare och ett violett för minderåriga. Syftet med färgerna är att kunna urskilja korten från varandra.” newsmill.se

“Michael Privot, som leder organisationen European Network Against Racism, säger att de olika färgade korten kan leda till ökad diskriminering eftersom man genast kan se att ägaren till kortet inte är finsk medborgare.
–Nu är personerna tvingade att visa att de inte är finländare i sammanhang där det saknar betydelse, till exempel i bankärenden, sa Privot i Bryssel.
Privot anser också att färgvalen är misslyckade.
–Man frågar sig varför man valt just dessa färger. I denna kontext är de inte neutrala.” Vasabladet

Att korten för innvandrarna blev just bruna snappades medier och människorättsorganisationen European Network Against Racism upp av och las ut på medierna som rasistiskt. Det blev blåst upp som om det skulle stå svartskalle på kortet. Så var det detta ordet brun igen.

Orsaken till att korten skulle ha olika färger var att eftersom att det bara är kortet som innehas av finska medborgare som kan användas som resedokument anses detta vara nödvändigt.

Men det var det där med ordet/färgen brun igen då? Och om jag flyttar till Finland så får jag ett brunt kort, och jag är vit. Man behöver inte vara brun för att invandra.

image

Julemannar,  hvite kaker – rasistisk mot mørke?

Är ordet brun rasistiskt?
Då bör vi ta bort ordet brun ur ordlistan också, och färgen brun ur färgkartan för det kan ju vara rasistiskt att det står där. Måste ju gälla vitt, gult, rött och svart osv också då? Men vänta… Vad gör vi med alla som är bruna då? Om brunt inte får finnas med menar jag. Att utplåna något för färg kan ju uppfattas som rasism! Så utplånar vi bullar, bruna bönor, pepparkakor, vitlök, vit choklad, brun choklad, tomten, ljusa kakor osv så är vi negativa mot det = rasister. Ja och vi får inte glömma norrmännens julemannar, vita kakor formade som män, som pepparkakorna fast vita. Kanske dom också är farliga?

Är det rasism mot vita, eller kanske mot färgade eftersom de inte är bruna?

Disney om färg, traditioner och film.
“Den kommunikationsansvariga för Disney i Norden, Linda Andersson, känner inte till några protester mot den svarta dockan, varken i Sverige elleri USA.
– Det är mer en självsaneringssak för Disney. Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen. Det handlar alltså om tre dockor, men två sekvenser.” svt.se Nyheter

Disney tar alltså bort den svarta dockan i Kalle Ankas jul på julafton eftersom det kan uppfattas som rasistiskt att dockan inte säger mamma som de andra och uppför sig annorlunda än den vita dockan. Min pappa brukade säga mamsen om sin mamma, och han var vit. Är det förbehållent vita att säga mamsen? Den svarta dockan verkar mera levande än de vita. Är det negativt? Den svarta dockan får OK stämpel i baken som alla de andra vita dockorna också får, och åker i samma säcken för julklappar som alla andra. De blir inte delat upp i olika säckar, och alla får OK stämplat i baken. Ingen blir utesluten, alla är OK. Var är det som är stötande? Var är rasismen? Det var fint med flerkulturellt innehåll. Och jag tyckte att den svarta dockan livade upp stämningen på ett positivt sätt, medan den vita var tråkig.

Från början fanns det bara vita dockor. Det var en revolution när den mörkhyade dockan kom. Helt plötsligt var även de svarta med bland dockorna i butiken. Det var för att få till mångfald, och för att de färgade skulle få känna sig delaktiga. Och här går Disney och tar bort dem?

Disney har också klippt bort en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans. Skal de av sitt folkslag också skämmas över sitt ursprung och traditioner med att dansa kosackdans? Det skulle bli som att vi som är svenska, norska, finska och danska skulle skämmas över våra gamla traditioner, folkdräkter och folkdans. OM vi hade varit med i Disneys jul med ljust hår i flätor, och folkdräkter och ljushåriga pojkar i knästrumpor och folkdräk, skulle vi ha blivit klippt bort då? Det hadde varit kränkande. Jag är stolt över min kultur. Jämställt: Är det fel att vara kosack och dansa kosackdans?

Det verkar mera som att det är Disney som nu i 2012 är rasister som utesluter vissa grupper ur Kalle Ankas Jul.

Disney om Hitler i 1943.
Och nu ska man utesluta fokeslag ur filmerna?

YouTube video Donald Duck Nazi "Der Fuehrer's Face" - 1943

YouTube video Donald Duck Nazi “Der Fuehrer’s Face” – 1943

Vad är rasism?
http://www.umo.se/Vald–krankningar/Rasism/

“Rasism syns till exempel när någon säger att det finns raser bland människor och att de raserna är olika värda. Vetenskapen har visat att det finns inte några raser. Vi människor kan se lite olika ut om man tittar på till exempel hudfärg, men våra kroppar fungerar på samma sätt och två personer med olika färg kan vara mer lika varandra än två personer med ungefär samma färg.” umo.se

Vi lever i en värld med många människor och vi är alla lika på många sätt och olika på andra. Men olika betyder inte dåligt, bara olika. Det gör världen innehållsrik och intressant. Låt alla färger vara med.

/ Annelie

In English

I think racism madness has gone bananas.

I read in the newspaper:

Pepparkaksgubbar. (Gingerbread men) Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

Pepparkaksgubbar. (Gingerbread men) Photo from internet. Faces hidden to protect the children.

Mio, who is ten years old and attending school wanted to be gingerbread man in Kanalskolan school Lucia procession. But he did not. CAUSE: It can be considered offensive. Children can not sing the gingerbread song “We come, we come from Pepparkakeland …” which is a traditional Lucia song about the gingerbread man (a buisquit),  And it will not be offered on some gingerbread in the Lucia procession. ” na.se

In Sweden it is very common to have gingerbread men in the Lucia procession. it is a traditional Lucia song about the gingerbread man (a buisquit), Santa, a buck, and a gingerbread pig. It origin from old traditions in Swedish bakery and a childrens story about a gingerbread people and their habitat. All fiction. Anyone who have eaten gingerbread know they are brown. And the school claim: “Possibly someone could  be offended. “

I ask it is shameful to be brown? Why can not something be brown in the Lucia procession? It’s called gingerbread for gingerbread containing spices, and they turn brown in the oven when you bake them. It is quite natural. Bread also get a brown crust in the oven, shall we ban the bread, and bread flavored with wort as well? And I do not at all believe “We come, we come from Pepparkakeland (Ginger bread land) …” refers to any country in real life. The song comes from a children’s story about cakes.

Mio’s mother replicated to school with:

Stjärngossar (Starholder boys) in Lucia procession.with pointy hats.

Stjärngossar (Starholder boys) in Lucia procession.with pointy hats.

“- I said that when my son will not be with. He will not support any Ku Klux Klan procession – for that is what it is when they come in with pointy white cones on their heads and white dresses.” na.se

And I think she has a point. If you look away from it’s star holder boys holding the night star lighting up the sky at winter sky singing, they so very much similar looking on the KKK. So if we look away from the gingerbread turn brown naturally in the oven, and that Pepparkakeland (Ginger Bread Land) is a Christmas story for children about cakes, so it is just as scary with boys holding the star as with gingerbread men.

It was a brown Lucia in the Cathedral of Uppsala in Sweden in 2012, but it did not appear to be a problem. In one of the Lucia procession it is not good with the color brown, and in another of it’s quite ok. Had it been the offensive with a brown Lucia Kanalskolan school in Laxå?

Personally I think it is fine with both gingerbread and brown a Lucia.

Listen to Swedish Lucia tradition in Uppsala. Listen to the Star holder boys song.

Gingerbread got a long tradition in Sweden and whole of Scandinavia, they are brown and decorated with sugar. And at Lucia the children sing a song about the Gingerbreads.

Traditional gingerbread men and pig. They come in many shapes. Christmas trees, hearts, stars, ladies, horses, goats a.s.o. It is a fun tradition one do with the family and children for Christmas (Yule).

Traditional gingerbread men and pig. They come in many shapes. Christmas trees, hearts, stars, ladies, horses, goats a.s.o. It is a fun tradition one do with the family and children for Christmas (Yule).

Here is the lyrics to the Gingerbread song:

“We come, we come from gingerbread land,
and the road and the path we have walked hand in hand.
So brown, so brown, we are all three,
currants for eyes and hats askew.
Three guys, three guys from gingerbread land
For Christmas for Christmas, we come hand in hand.
But Samta and goat we left at our fire place,
they did not want to travel from our gingerbread pig. ”

It is an old song, and in the old days people believed in the gnomes, the buck and they made their bread on the fire stove.

Snow men and white fat men
A man wrote a letter to the newspaper:

Snow men - racism against white fat men.

Snow men – racism against white fat men.

“Schools have banned gingerbread in the Lucia procession in fear that it may be perceived as offensive., It is good. But I think it is hypocritical as long as the child is allowed to make snowmen., I, a white fat man, take much offense at me by these guys always portrayed as overweight. Forbid them! ” Johan Marklund

Where we hadde word white with also. What with round old men made of brown clay?

Words and color and no no
Already in the 1980s it became a big no-no to say negerbollar (negro balls – a kind of cake). Negro balls is something we cook in Sweden of butter, full oatmeal flat pressed, sugar and chocolate powder. It mixes the appropriate amount so it gets a nice kosistens and taste and it is rolled balls of the hands, which is then rolled in granulated sugar. Negro balls are brown, and blacks are brown, and chocolate is brown therefore the old name. The word negro is not just a word for some peope, but also a word for dark or black (spanish). I have cooked and eaten negro balls (hrm hrm chocolate balls one had to say) my whole life without thinking a single racist thought, or thinking that Negroes is something ugly or bad. They are brown and they are good. Is it to be brown something to be ashamed of? They should be proud of their color. Most people do not mean any harm using the word negroball, they do it out of habit, it is not a so nice thing to do saying negro, but thestill mean there is a difference between saying negro and negro bastard, then negro bastard is even more suppressant. Just as Indian and India bastard, Indians and Indians bastards etc.. Being Swedish is pretty good, but being Swedish bastard is perhaps not quite so good. You know what I mean? All though it is a long time ago since I stopped using the word negro.

Santa
White men protest that Santa is discrimination against white men. They argue that the Santa is a stereotypical generalization of white men who say that all white men have white hair, white beard and is obese.

Well, maybe if you are gnomes all. Are you?

White paper make children to racists
“Children should be provided with paper other than white to draw on and paints and crayons should come in” the full range of flesh tones “, reflecting the diversity of the human race,” writes The Telegraph on Anne O’Connor statements.

And I thought white paper is used to make the other colors more bright and visible?

Brown in Finland
“As of June 2011, there have to be three different types of ID cards in Finland: a blue for Finnish citizens, a brown for foreign nationals and a violet for minors. Purpose of colors to distinguish the cards from each other.” newsmill.se

“Michael Privot, who leads the organization European Network Against Racism, said that the different colored cards can lead to increased discrimination because you can immediately see that the owner of the card is not a Finnish citizen.
-Now the people forced to show that they are not Finns in contexts where it is irrelevant, for example, in banking, said Privot in Brussels.
Privot also believe that the color choices are unsuccessful.
-One wonders why they chose these particular colors. In this context, they are not neutral. “ Vasabladet

The cards used for the immigrants got brown was picked up by Swedish media and was dicussed on media and from  European Network Against Racism as racist. It was blown up like it would be spelled alien bastard on the card, even if it would not say so. So it was that the word of the colour brown again. But if I would move to Finland I would get a brown ID-card, and I am white. One do not have to be brown to immigrate.

“The reason that the cards would have different colors was that because it’s just the card held by Finnish citizens that can be used as travel documents, this is considered necessary to easier spot them.” newsmill.se

But it was that the word and color brown again then?

image

Julemannar, white cookies – rasist to dark?

Is the word brown racist?
Then we should remove the word brown from the dictionary , and the color brown from the color map that could mean racist that it is there… It would have to apply white, yellow, red and black, etc. as well then? But wait … What do we do with all those who are brown then? If Brown can not be included, I mean. Eradicating any color can be perceived as the racism! So we annihilate buns, brown beans, gingerbread, garlic (it is white) white chocolate, brown chokolate, Santa, bright cakes etc being negative towards it = racists. Yes, and we must not forget the Norwegians Julemannar white cakes shaped like men, like gingerbread but white.

Maybe they are also dangerous? Is white buisquits racism against whites, or perhaps against brown since the color are not brown?

Disney on color, traditions and film
For thousands of people looking at Disneys Donald Duck cartoon at christmas is a dear tradition. Disney has done some heavy cutting in our traditions.

“The communications managers for Disney in Scandinavia, Linda Andersson, are unaware of any protests against the black doll, neither in Sweden elleri U.S..
– It is more a self cleaning matter for Disney. Disney think that the doll can be seen as stereotypical and prejudiced. The blonde doll also felt like a stereotypical picture in that context, and both dummies were therefore removed. The same applies to the Jewish man. This is about three dolls, but two sequences. “ svt.se News

Disney thus takes away the black doll in Donald Duck’s Christmas on Christmas Eve because it may be perceived as racist to the doll does not say mother as the white doll and behaves differently than the white doll. My dad used to say mama about his mother, and he was white. Is it restrained for whites to say mama? The black doll seem more alive than the white doll. Is it negative? The black doll gets the OK stamp in the behind like all the other white dolls, and go in the same bag of Christmas gifts like everyone else. They are not divided into different bags (aka apartheid), and everyone gets OK stamped in the behind. No one is excluded, everyone of themare OK. Where is it inappropriate? Where is the racism? I think it was fine with more and multi cultural content. And I found the Black doll lived up the mood in a positive way, while the white was boring.

From the beginning there were only white dolls to find. It was a revolution when it was dark-skinned doll. Suddenly even the black were found among the dolls in the store. It was to bring diversity, and to the colored would feel involved. And Disney do delete them from their production?

Disney has also cut off an elderly man in a beard in green dress that makes a Cossack dance. Should those of their peoples be ashamed of their origins and traditions with dancing Cossack dance? It would be like us who are Swedish, Norwegian, Finnish and Danish would be ashamed of our old traditions, costumes and folk dancing. IF we had been in the Disney Christmas with blond hair in braids, and costumes and light-haired boys in tights and ffolklore costumes, we would have been cut off then? It hadde been offensive. I am proud of my culture. Equality: Is it wrong to be Cossack dancing?

It seems more like it’s Disney that now in 2012 are racists that exclude certain groups from Donald Duck in Christmas.

Disney on Hitler in 1943.
And now you should exclude color and folklore from the movies?

YouTube video Donald Duck Nazi "Der Fuehrer's Face" - 1943

YouTube video Donald Duck Nazi “Der Fuehrer’s Face” – 1943

What is racism?
http://www.umo.se/Vald–krankningar/Rasism/

“Racism can be seen, for example, when someone says that there are races among humans and that the races are different worth, and the other less worth. However it is scientifically proven that there are no races. Humans may look a little different if you look at, for example, skin color, but our bodies operates in the same way and two people with different color may be more similar than two people having about the same color. “ umo.se

We live in a world with many people and we are all alike in many ways and different in others. But different does not mean bad, just different. Making the world a rich and interesting. Let all the colors be with.

/ Annelie

Author: Annelie

I like canoeing, photographing, friends, movies, food, humor, and going on trips. I dislike rudeness, dishonesty, violence, nastyness, and people not caring for others. I do not drink much, I do not smoke and I do not do drugs. I love friends who are kind to me and stick with me. If you want to give me a gift, the best gift is to stop smoking and stop using fragranced products. Then you give me health and that dear friend, is the best gift a person can get. It is a gift of love. I got asthma and I am hearing disabled.

Please, leave a reply. / Legg igjen et svar. / Kommentera!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s