Annelie on asthma, humor, and the world.

I blog so that you can learn. Asthma is a handicap possible to overcome with Your help, learn why. Search the Testimonies, Go Fragrance Free archive and product testing.Collected knowledge through many years. Read "About site..". for more information.

Situations where perfume becomes a problem

Leave a comment

(Scroll down for English)

Mitt vitnemål

Jeg vil her beskrive situasjoner der parfyme og godlukt ellers blir et problem. Dette gjør jeg for å informere alle som tror det er ufarlig med parfyme, det er ikke sånn at jeg forteller dette fordi jeg synes så synd på meg selv, eller syter i media, jeg gjør det som sagt for å opplyse deg. Jeg er ikke alene om å ha det slik som dette, vi er mange som har det samme problemet, ca 20-30% får symtomer av parfyme, jeg tar bare meg selv som et eksempel for å få deg å forstå hva som skjer.

De som kjenner meg vet at jeg er bussjåfør og har astma diagnostisert i 2007. Jeg har aldri røykt og har aldri hatt astma før dette året. Jeg fikk min astma i jobben i en bussvask, det er en arbeidsskade. Her ble jeg eksportert for rengjøringsmedler og parfyme, og kolleger som røyket inne. Jeg er bare en blant tusenvis av andre som er følsomme for parfyme og relaterte produkter.

Siden jeg ble astmatisk ble jeg sensitiv mot blant annet parfymer i alle former, også parfymerte produkter og også alle typer fargede produkter, tobakk, røykelse m.v.

Så hva er egentlig astma?
Veldig mange tror det vet hva astma er, men de ferreste vet egentlig hva det egentlig er og hva som skjer i lungene. Ta en titt på videoen:

Da jeg inhalerer noe av dette jeg ikke tåler da protesterer lungene mine ved at luftveiene kallet bronkiene i lungene blir fylt med slim, og musklene rundt bronkiene kramper slik at mine luftveier i lungene blir tette og jeg har vanskelig for å puste. Det har blitt en hemming fordi det gjør meg ute av stand til å gå og være der dette er.

Lungs with asthma - a fresh left bronchiole - easy to breathe through, and to the right a sick bronchiole - not so easy to breathe through.

Lungs with asthma – a fresh left bronchiole – easy to breathe through, and to the right a sick bronchiole – not so easy to breathe through.

De fleste bruker duft i noen form for å gjøre et godt inntrykk på andre mennesker, både på seg selv, klær og ved rengjøring. Parfyme er en blanding av kjemikalier, kalle det coctail om du vil. I møte med meg og mange andre blir de som bruker parfyme et helseproblem. De som bruker parfyme blir en trussel mot selve helsen vår. Dette gjør at vi trekker oss unna dem. De oppnår det stikk motsatte og i tillegg gjør de oss sjuke.

Her er noen eksempler fra tidligere insidenter

when-you-fragrance

Jeg kjørte buss opp i fjellet, tok ombord noen elever og kjørte ned igjen. Ved botten av veien er det på tide å la andre studenter ombord som kommer fra en korresponderende buss. Første 5 personer gikk bra, så kom det ombord en gutt med etterbarberingsvann på seg. Den stank fra langt unna. Jeg har hatt noen gode uker siste ukene, men da han kom som parfymebombe ombord bussen da var de gode tidene borte. Jeg begynte å hoste da luftveiene tettet seg og ble smalere, og det stoppet ikke opp. Det søkte seg bare dypere ned i lungene. Jeg tok medisin, men jeg fortsatte hoste og var tungpustet og det ble bare verre. Eimen låg i bussen. Heldigvis skulle jeg ha pause rett etterpå, så jeg parkerte bussen med alle dørrer og vindu åpne i det kalde været. Jeg måtte lufte ut bussen, det stank av hans barbervann i hele bussen. Han ville sannsynligvis gjøre seg fin for andre, istedet ble han et helseproblem.

Her er noen flere eksempler

Noen bruker parfyme, andre har ikke sprayet parfyme på seg, men bruker dufttilsatte vaskeprodukter for sine klær. Parfymerte produkter lukter også, og de inneholder de samme stoffene som vanlig parfyme, pluss flere andre stoffer. Andre bruker dufttilsatte hårprodukter og hårspray. Jeg blir sjuk av det også på likt med ren parfyme. De fleste tenker ikke på at andre også bruker parfymerte produkter, det virker som om de tror i hvert sitt hjørne av verden at det bare er de selv som gjør det. Samlet blir det mye. I hverdagen møter jeg hele tiden folk som bruker parfyme av noe slag. Det er overalt.

Astma er fælt.Etter frokost er det å enten gå på jobb eller en fridag, og ut av huset. Nå er det på tide å møte resten av verden, og omgås med mennesker og alle deres vaner. I løpet av en arbeidsdag sitter jeg bak rattet i en buss – et rom – og møter mange mennesker, og de fleste av dem bruker parfyme, og svært mange av dem røyker. Det samles mange mennesker i en buss. I forhold til det så er det ikke forskjell på en buss og et vanlig rom i et hus.

De går inn i bussen uvitende om at jeg har astma. De lukter av parfyme, noen har dusjet i den samme morgenen. Noen bruker gammel parfyme, det kan du lukte fra duften av det. Klærne lukter av parfyme fra vaskemidler, tøymykner, deodoranter, og slikt. Parfyme i sin reneste form, parfyme, barbervann, cologne og andre parfymerte produkter er også hyppig brukt. Sterke hårsprayer, hår wax og gel, deodoranter, kroppsspray, parfymert sjampo, balsam, såpe og dusjcreme osv. Lukten treffer nesen min, og det dufter ofte godt. Det gasser av seg og brer om seg i luften. Lungene reagerer momentant med å bli tette og jeg får astmaanfall. I tillegg, en røyker kastet sigaretten utenfor bussen og går smilende inn døren mens han blåser røyken ut inne i bussen, og noen blåser røyken i ansiktet mitt. Siden jeg trenger oksygen som alle andre, så må jeg også  puste akkurat som alle andre. Den parfymen eller røyken som nettopp rørte nesen min er nå på vei ned i lungene mine. Nå skjer det, jeg kjenner en raspende følelse i lungene mine, jeg hører og kjenner surkling fra lungene, så får jeg tung pust. Det blir vanskeligere å puste, og da kjenner jeg at lungene mine strammer seg sammen og låser seg i en stram posisjon. Jeg begynner å hoste. Hoste er kroppens måte å jobbe hardere for å få luft, og ved å hoste for å få mer luft må jeg også inhalere mer av andre personers parfyme eller røyk som er i lufta, og da får jeg enda mer vanskelig å puste, og jeg hoster hardere og hardere. Det blir en ond sirkel. Kunden spør gjerne om det er virus? De er redd det smitter. Jeg må få frisk luft, derfor åpner jeg sidevinduet. Jeg kjenner den friske luften som kommer inn, og snur hodet litt vekk fra kunden for å begrense noe av den parfymen og røyken fra å få direkte tilgang til lungene mine. Jeg prøver å få i meg frisk luft utenfra ned i mine luftveier, og hvis det ikke hjelper holder jeg pusten for å unngå å få kundenes parfyme og røyk i lungene mine. Så selger jeg billetten og gir kunden vekselen så fort som mulig.

Ei dame kommer ombord bussen og vil ha billett til byen. Håret hennes er stivt som pinneved, hardt sprayet med hårspray. Noe billig sterkt som stinker lang vei. I det hun går inn bussens dørr så kjenner jeg lungene mine knyter seg i brystkassa.

En ny mandag, en ny uke på jobb. Folk går inn i bussen med sin parfyme og røyk. Jeg selger billetter som forrige uke, og uken før, og uken før det… Jeg fortsetter å bli sjuk av andre sin parfyme og røyk. De lener seg mot meg for å kunne snakke i all støyen i bussen, og igjen og igjen røykeres sin pust utløser min astma, en dose parfyme, noen andre kjemikalier i noen produkter de bruker starter en betennelses reaksjon i lungene og kramper i musklene. Det er det som er astma, og igjen og igjen blir jeg sjuk.

Parfyme, barbervann osv på kolleger m.fl

Kolleger er også mennesker og bruker parfyme og parfymerte produkter. For eksempel har jeg vært bort i at kollegaer med masse barbervann på seg har vært i et rom. Da jeg kommer inn i rommet kjenner jeg lukten av barbervannet og sekunden etterpå så knyter seg lungene og jeg får hoste og pustevansker og må fly rommet. Jeg må gjøre ærendet en annen dag.

En annen opplevelse var når jeg skulle ta over ruta etter en annen sjåfør. Vi skulle ha avløsning på skiftet. Han skulle gå av, og jeg skulle gå på. Vedkommende hadde barbervann på seg og jeg måtte åpne alle dørrer og vinduer for å lufte ut før jeg kunne kjøre videre. Igjen tettet lungene seg.

På pauserommet og i lokaler på jobb skal alle kunne trives. Der er røykfritt, men det er lov å bruke parfyme fordi der er ingen lov mot parfymebruk. Kolleger med barbervann og parfymer på seg. Rommet fylles av duft. Lungene knyter seg, luftveiene blir tett, omtrent som når du tråkker på en slange. Luften kan vanskelig passere. Jeg får astmaanfall og må fly ut på trappene, ta medisin. Ibland kan jeg ikke gå inn igjen.

Det er koselig å gå og handle og ikke mindst behøver man i bland noe nytt. Turen til butikken kan være en utfordring.

Jeg går til kjøpesenteret for å handle. Jeg spatserer inn i en motebutikk og tenker på å kjøpe en genser. Jeg gleder meg til å finne noe. Jeg går rundt i butikken og finner det jeg leter etter. Gla og fornøyd søker jeg håpefult etter kassan og finner den. Like ved siden av den er parfymeavdelingen plassert, egentlig på begge sidene, og foran kassan. Kassan er omkrinset av parfymeprodukter. Folk står der og prøver parfyme på seg, de sprayer parfyme på sig og i luften fra flaskene. Det sprer seg i luften og jeg kan kjenne lukten fra langt borte. Kasserer er bare noen skritt unna. Noen skritt fra at den genseren jeg vil ha blir min. Jeg ser på genseren min, og deretter på parfymestanden og så på kassan dit jeg må gå for å få genseren med meg hjem. Jeg vet at hvis jeg går til kassan da vil jeg bli sjuk. Da vil lungene ta kvelertak på meg. Med et trist sukk legger jeg den genseren tilbake på hyllen hvor jeg fant den, og forlater butikken. Ingen genser til meg, og alt på grunn av parfyme. :'(

Etter jobb må jeg gå på handletur. Jeg trenger litt mat og noen vaskeprodukter, rengjøringsmidler og hygieneprodukter. Jeg tar en handlevogn, og rusler ned til hyllene. Tar min juice, brød, margarin, melk, middag, frukt og grønnsaker. Så langt går alt bra. Nå er det på tide å gå inn blandt hyllene for å kjøpe vaske- og rengjøringsmidler. Her er mye å velge mellom, alle slags merker og de fleste av dem er fulle av parfyme, farge og andre kjemikalier. Og midt i iblandt det finner jeg de produktene jeg kan bruke uten å bli sjuk. De som ikke innholder nettopp parfyme og fargestoffer. Problemet er bare at de er plassert blandt alle de produktene jeg blir sjuk av, og for å kjøpe dem må jeg stå midt opp i alle kjemikalier fra de andre produktene jeg bli sjuk av. Selv om de er i sine pakker er konsentrasjonen av parfymer og kjemikalier i luften så sterk jeg at bli sjuk likevel. Det siver ut av pakningene. Noen pakker lekker også. Lungene mine strammer og jeg blir sjuk igjen. Hvorfor kan de ikke ha en spesiell hylle på egen hånd for disse astmavennlige produktene? Jeg blir sint, og jeg tenker at jeg har jeg bedt dem så mange ganger! Noen ganger har jeg bokstavelig talt måttet løpe inn i gangen og ta tak i produktet jeg ønsker og så løpe fort ut igjen for å bli så lite eksponert som mulig. Jeg føler meg som en idiot når jeg gjør det. Jeg ser meg rundt for å se om noen så meg gjøre det? Hva ville de tenke? Samme skjer når jeg må kjøpe dusjsåpe, såpe, sjampo, balsam, tannkrem, hudkrem, deo osv. Alle står plassert i midten av alle merkene jeg blir sjuk av, og jeg må gå gjennom eimen i fare å bli sjuk bare for å kjøpe det jeg ikke blir sjuk av. Kan jeg få spørre… Hvor idiotisk er det?

Astma reagerer på stoffer 0,02 ppm i luften.

Jeg dro til et kontor dagen etter et digert astmaanfall. Jeg gikk gjennom inngangsdørren. I første etasje er det forskjellige butikker og en kafé. Da jeg kom i inngangsdøren kjente jeg en svak aroma fra et duftlys eller muligens røkelse. Jeg måtte passere for å komme dit jeg skulle, der er bare en vei. Jeg følte lungene mine bli irritert igjen og jeg ble sint, for bare noen få timer siden hadde jeg et kraftig astmaanfall og var på sjukehuset på natta og jeg måtte bruke mye penger på behandling for å bli bedre. Jeg var sliten og lungene mine var slitne og kjentes svake. På grunn av parfymeringen av luften måtte jeg løpe til heisen mens jeg holdt pusten for å komme ut av entreen. Jeg følte lungene mine tette seg, men heldigvis, heissen åpnet seg og jeg kunne finne min redning i et litet lukket rom uten duft og parfyme. Der luktet det kun av sandstøv fra gulvet heldigvis.
På vei ut fra kontoret igjen måtte jeg gå gjennom det samme shoppingområdet igjen, og nå begynte lungene mine å demonstrere på ordentlig. Jeg måtte løpe ut av senteret for å få frisk luft og ta medisin for å bryte ned astmaattakken.

Fragrance branding, eller duftmarkedsføring som det kalles på norsk

Duftmarkedsføring (signaturdoft, fragrance marketing, scent marketing) er parfymering av inneluft i lokaler der offentligheten har adgang. Det gjørs før att lure kundene å kjøpe mere og bli lengre i lokalet. Det er for eksempel men ikke utelukkende populært hos butikker, kjøpesenter, hoteller, konferanserom, restauranter, toaletter og slike anlegg med flere. Det blir bare fler og fler som bruker signaturdofter. Slik gjør stedet ubrukelig for astmatikere og andre sensitive. Det skjer titt når jeg skal på offentlig toalett eller på f.eks. en bensinstasjon eller kro at jeg ikke kan gå på do pga av duftpumper eller andre parfymeprodukter montert derinne. Det er kjipt å måtte velge mellom å gå på do og å få astmaanfall, men det er virkeligheten de ferreste som bruker slik i sine lokaler tenker på. Det gjelder forresten også duftlys, airfreshener og doblokker. Det er bedre å gjøre rent oftere med parfymefrie produkter, og lufte ut.

image

En tur på apoteket kan også bety utfordringer. Spesielt i juletid er det mye salg av diverse parfymerte varer og røykelse. Jeg opplevde sist jul å ikke kunne være inne i apoteket fordi der var så sterke parfyme og røykelse i luften. Jeg gikk inn i apoteket for å få medisin for å holde meg frisk fra astma, og måtte flykte apoteket på grunn av det som gjør meg sjuk. Jeg hadde en kraftig astmaattakk inne i apoteket og måtte forlate resepten med apotekeren og løpe ut av apotekets lokaler. Jeg ble for sjuk for å være der. Jeg måtte stå utenfor i gaten, og jeg måtte rope til henne gjennom døren hva jeg trengte og fortelle henne å levere medisinen utenfor på gaten der jeg var ventet. Jeg kunne ikke gå inn. Bli sjuk, tvunget ut på gaten på grunn av det, og en følelse av å ha blitt forvist, ydmykelse og sjukdom, pluss alle stirrer på meg. Jeg kunne ikke gå på apoteket i hele desember og halve januar. Et sted jeg må gå for å få medisinene mine.

I kaffebaren der sitter jeg blant mange mennesker. Mange har kledd seg fine for å møte venner. Hyggelig. Trist ved det er at de også kler seg opp i parfyme, hårspray osv. Jeg drikker min kaffe. Føler infeksjonen i lungene snike seg på meg igjen på grunn av parfymen. Hvis jeg blir meget plaget da kommer jeg til å bli meget dårlig, og da må jeg reise herfra også.

Å møte venner som ikke helt har forstått hvor ille det kan være å ha astma i deres parfymerte miljøer kan være en utfordring. Samtidlig som man vil si rett ut – Fytt i… hva du stinker! Så vill man ikke såre sine venner og tar den pene versjonen. Bl.a har jeg en venninne, en kjempedame, jeg liker henne masse og vi har det koselig sammen. Dessverre er en av hennes største interesser nettopp parfyme, og hun bruker gjerne sterke og ofte parfyme. Hun røyker også litt. Når vi treffes og hun har parfymert seg eller røyker da må jeg gå 2-3 meter unna henne for å ikke bli sjuk. Jeg vil ikke ødelegge stemningen så jeg går et stykke unna henne. Det er min løsning for at hun ikke skal bli lei seg. Jeg tror ikke hun helt forstår hvordan astma rammer når det skjer. Det er blitt litt bedre, nå vet hun at hun ikke må ha det på i bilen. Jeg håper hun slutter med det helt. Det er litt kjedelig å bli sjuk av en klem når man møtes. Man kjenner duften før man ser henne ibland, og det er litt synd fordi hun er en så hyggelig dame.

På besøk hjemme hos andre kan man få erfare følgende.

Vedkommende vasker klær i parfymerte vaskemedler og tøymyknere og tromler klærne. Gassene fra tørketrommelen sprer om seg og jeg kan ikke være der. Vask av tøy i parfymerte produkter og tørking av tøy i tørketrommel gir meget brutale og akutte astmaanfaller. Det er så ille at jeg må bare ut derfra. Duftlys som brennes sprer sakte om seg, og det blir mer og mer av gassene og røyken i rommet, og opplevelsen av å få astmaanfall av duftlys er omtrent som om du suger oksygenet ut av rommet. Det er en smygende kvelende opplevelse og til slutt må jeg ut av rommet og kanskje ut av huset. Å gå inn igjen er ikke et alternativ.

Luftfreshere er poulært også i private hjem. Her får jeg en blanding av det som skjer ved klesvask, tørketromling og duftlys.

Å hjelpe til med oppvasken kan være en prøvelse det også, fordi hva står ofte på benken? Jo parfymert oppvaskmedel! Er i grunn rart det må være slik, parfyme har ingen rengjøringsevne, det sprer bare om seg en eim av kjemikalier som jeg og mange andre blir sjuke av. Det blir like rent uten parfyme.

Sove borte hos andre kan også by på problemer. De fleste vasker sengetøyet sitt i parfymerte vaskemedler og tøymykner. Da det har tørket får jeg ikke så umiddelbare akutte reaksjoner, men mere slike som bygger seg opp over tid. Mange elver små, blir til en stor elv etterhvert. Å sove er jo noe som tar tid, man ligger lenge i parfymeeimen, så om morgenen etter, eller etter noen dager hos andre kan pusten bli tung og lungene tette.

Sover jeg over hos andre og ikke har mine egne parfymefrie og fargefrie såpe, dusjkrem, sjampo, balsam, hudkrem, deo osv med meg da kan jeg ikke dusje. Jeg må enten bare dusje i vann uten å bruke såpe og slik, eller vente til jeg kommer hjem. Hvis jeg vasker meg i parfymerte såper i dusjen da får jeg astmaanfall.

Rengjøringsmedler hjemme hos andrem bedrifter,  og overalt ellers byr på samme utfordringen. Det er veldig vanlig at folk bruker parfymerte og kjemikaliefylte rengjøringsmedler på sprayflaske for eksempel, og ditto andre rengjøringsmedler for gulv, benker osv. Alt dette gjør meg sjuk. Ja, du begynner kanskje endelig å se hvordan det kan være å  leve med dette?

Kvelden kommer og jeg får en telefon. En venn spør om jeg ønsker å gå på restaurant? Jeg blir veldig glad og sier –  Ja, jeg henter deg om en halvtime! :) Jeg parkerer utenfor og venter på ham. Når han entrer bilen smiler jeg og sier – Hei! og i samme sekund jeg får et astmaanfall. Han glemte at jeg har astma og hadde sprayet etterbarberingsvann over hele seg. Den aftershaven var mye og så sterk, og duften fylte hele bilen, dvs parfymekjemikaliene spredde seg i hele bilen. Jeg måtte åpne alle vinduene samtidig som jeg hostet stygt da lungene prøver å få luft, og tok min medisin. Men medisinen hjalp ikke, det var ikke nok. Lungene tok kvelertak på meg. Jeg medisinerte mye for å holde anfallene nede. Jeg fikk det ikke å gå bort, jeg klarte bare å  få det å bli litt mindre ille. Det var kaldt ute og vi kjørte med vinduene åpne. Min venn frøs, men jeg kunne ikke lukke vinduene, fordi hvis jeg gjorde jeg ville bli veldig sjuk, det var ille nå men ville i så fall bli enda verre. Hvis jeg lukket vinduene ville jeg ha måttet stoppe og gå ut av bilen selv. Jeg måtte ha frisk luft. Jeg kan ikke sitte i en bil der er parfyme hverken duftgran, doftblokk, eller på personer, og det var en 15 minutters kjøretur til restauranten. Jeg måtte ha vinduene åpne, men selv med vinduene åpne ble jeg meget syk selv om det gjorde det bittelitt bedre. Eneste andre alternativet ville vært å la ham ut av bilen og la ham gå hjem. Det opplevde jeg ville vært uvennlig. På restauranten var jeg sjuk hele kvelden. Det etterbarberingsvannet nådde meg over hele bordet, og min helse var avvist hele kvelden. Jeg prøvde å medisinere, det hjalp litt, men det var egentlig aldri slutt på elendigheten. Det var i grunn like ille fra start til slutt. Det var også mulig å høre det på snakkingen min. Røsten ble hes og svak. Min pust gjorde at stemmen min hørtes rar ut og skurrende. Det er et vanlig symptom på astma fordi du må ha god luftstrømming i luftvieene for å kunne snakke. Etter en stund måtte jeg besøke dametoalettet. Både for å komme til toalettet, for å få et avbrekk fra parfymen ved bordet og også for å ta medisinen min. Tok min Symbicort Turbuhaler medisin, min Ventoline var ikke sterk nok å bekjempe anfallet så jeg måtte prøve noe, og jeg trengte å skylle munnen min. Det må man etter å ha tatt den medisinen. Jeg gikk inn til dametoalettet og en vegg av parfyme i form av vaskemidler og luftoppfrisker møtte meg. Jeg bare tok medisin, og for å skylle munnen min måtte jeg på do, og nå fikk jeg igjen pusteproblemer på grunn av rengjøringsmidler og luftoppfrisker. :( Fra asken igjen i ilden. Jeg renset munnen, og deretter raskt ut igjen, tilbake til bordet og all parfyme. Fortsatt sjuk. Enda en slutten av en dag kom. Igjen tok jeg mine medisiner før natten. Falt i søvn. Jeg hadde det ikke bra i det hele tatt.

Fest betyr å kle seg pent, og da kler seg folk også opp i parfymekjemikalier. Å sitte mange i et rom uansett situasjon og der er parfyme gir dårlig inneluft og astmaanfaller. Jeg har bl.a. opplevd det både i pauserommet på jobb, i bussen, hjemme hos folk, i kø på butikken og i festlige sammenhenger.

que-and-sensitivity

Tidlig om morgenen, jeg skulle jobbe. Det var en frisk og klar dag med frisk luft. Jeg ruslet mot bilen stående på parkeringsplassen. Så hørte jeg raske steg i grusen bak meg. Det var min nabo som var sent ute på veg til jobben. Hun var i hastverk for å nå bussen. Jeg sa den er snart reist og at jeg kunne gi henne lift. Jeg kjører forbi sykehuset hvor du arbeider, sa jeg. Hun ble veldig glad. Vi satte oss inn i bilen. I samme sekund hun lukket døren kjente jeg duften av parfymen hennes. Lungene mine reagerte umiddelbart på det. Plutselig angret jeg min godhet å tilby å gi henne skyss. Men nå hadde hun sikkert misset bussen og jeg kunne ikke spørre henne om å gå ut av bilen. Jeg åpnet vinduene uten å fortelle henne at jeg ble sjuk, og tok noe medisin. Jeg holdt stille om det. Jeg ville ikke fornærme henne. Men jeg tror dessverre jeg vil tenke to ganger før jeg gir henne en tur igjen. Hvis så må hun gå vaske av seg parfymen. Det suger å bli sjuk bare fordi man er snill.

Kjærlighet er godt når det fungerer og helsen er god.

Noen ganger tenker jeg på å finne en kjæreste. Noen ganger føler jeg det ville være fint å ha noen. Men da har jeg problemet med astmaen min. Jeg kan ikke ha en mann som bruker tobakk, jeg ville bli sjuk av bare pusten hans og kysset, og det som sitter i klær, hår, hud osv fordi røyken sitter der også etterpå. Det er ikke bare røyken som er et problem. I tillegg så er det å kysse en røyker virkelig som å slikke et askebeger, det smaker veldig ille. Og så må han ikke bruke parfyme og parfymerte produkter, og om han bruker parfyme og parfyerte produkter må han slutte med det, fordi jeg blir jo sjuk av det. Slik kan være vanskelig å få til. Veldig mange aksepterer ikke å måtte forandre på sine vaner og liker. Så nå er sikkert godt over halvparten av den mannlige befolkningen ute av bildet. Så hva er igjen da alle de er sortert ut? På toppen av det etter å ha sortert alle “giftige” kandidater ut, må jeg finne noen som matcher meg blant dem. Og hvor å finne ham? For en vidunderlig verden det ville være uten parfyme og røyk. Dager med mulighet til kjærlighet. Dager uten sykdom! Og kanskje til og med dager uten medisin? Vel, medisin må jeg nok ha likevel, men i hvert fall dager med ikke så mye medisiner og færre astmaanfall. Hver gang jeg blir sjuk i astma må jeg medisinere mere. Jeg får astmaattakker ofte om jeg blir eksponert, og da bruker jeg mye medisiner. Hvis jeg utsettes for mindre kjemikalier, allergener og irritanter da får jeg mer sjeldent astmaattakker, jeg er mindre sjuk og bruker mindre medisin.

Jeg snakket litt om det å gå på toalettet.

Det å gå på do er gjerne noe de fleste tar for gitt at det går bra, men slik er ikke tilfelle for en sensitiv person. Å gå på do kan være en utfordring som ikke går på det som de fleste skulle reagere på, nemlig et skittent toalett. Ok, vi som er sensitive liker ikke heller skitne toaletter, og akkurat slik som ikke sensitive så snur jeg også i døra om der er uspiselig.  Men i tillegg til dette kan parfymerte, fargesatte, antiseptiske, sterke rengjøringsmedler, luftoppfriskere, duftblokker, duftlys, røykelse, duftpumper osv gjøre toalettet til en utilgjengelig sone. Når slik er brukt på toalettet blir det som en barriære, en vegg som ikke går å gå gjennom. Du kan gjerne sammenligne det med rullestolbrukere og trapper. Lungene tetter, det surkler, jeg hoster, kan ikke puste jeg må løpe fra stedet. Da står jeg der og får ikke gå på do pga parfyme. Det er ikke greit.

Å ta en tur på fergen, butikken, kjøpesentra, ta ut en nyvasket buss på jobb, eller ta bussen til butikken, offentlige kontorer osv kan også by på utfordringer og sjukdom. På fergen og alle andre steder vasker de som alle andre gjør, og selvfølgelig er det bra at det blir rent, men de er ikke bevisste på astma og allergi. Her bruker de kun slik parfymert og masse kjemi som jeg og alle andre sensitive mot dette blir sjuk av.  Det er møkkavær ute, jeg har enten ikke bilen med meg, eller det er så kalde ute at det er uholdbart å sitte i bilen på turen over. Jeg beslutter meg for å gå til salongen. Renholderen er der og bruker både rengjøring på sprayflaske og andre ting, alt er sterkt og parfymert. Jeg kjenner lungene reagerer og jeg må snu i dørren og gå ut i kulda og været igjen. Lukket ute av parfyme og sterke kjemi. Dette skjer også i jobb, som bussjåfør så tar jeg ofte ferge i jobben. Det skjer også andre steder der slike medler blir brukt.

En episode jeg husker meget godt var like før jul et år og jeg skulle kjøpe poteter til julmaten. Jeg kom til butikken og gikk inn dørren. Jeg kjente det luktet vaskemiddel og de holdt på å vaske hele gulvet. Men jeg kom ikke lenger enn innafor grindene ved kassene før jeg fikk et alvorlig astmaanfall, det formelig stank i hele butikken av det vaskemiddelet som var så sterkt at det luktet sterkt som avfetting omtrent. Jeg prøvde medisinere med astmamedisin i håp om at det skulle gå over, men det gjorde det ikke, jeg kjente det bygget opp til et skikkelig ille og akutt anfall så jeg måtte gå ut av butikken. Jeg kunne ikke være der. Kassadamen som jeg bruker snakke med hørte mitt astmaanfall og ble opprørt. – Reagerer du så ille? sa hun. Ja, jeg kan ikke være her, sa jeg. Så gikk jeg ut.

Hva man bruker for å vaske lokalene er veldig viktig for kundene.

Men jeg trengte potetene mine så jeg måtte jo bare handle, og så tidlig er det bare en butikk åpen. Så jeg gikk ut i bilen og hentet vernemasken min som jeg bruker i jobben, tok den på og fullførte handleturen. Men det er både uholdbart, uakkseptabelt og pinlig å måtte gå med en slik maske på seg fordi butikken blir vasket, men jeg har ikke noe valg når de bruker så kjemikaliefylte vaskemidler.

Å passere forbi en butikk med åpen planløsning ut mot sentret, dvs åpne dørrer eller ingen dørrer, gjør at parfyme og parfyme fra parfymerte produkter, også essensielle oljer, sprer seg i luften og forårsaker astmaanfaller.

Å stå i kø

Å stå i kø byr også på sjukdom. Foran meg og bak og i bland ved siden av meg står folk med parfyme på seg, deo, kroppsspray, hårprodukter, vaskemedler, tøymyknere osv. I bland må jeg holde noe for nese og munn, og i verste fall må jeg gå og får ikke kjøpt eller gjort det jeg skal.

Det er viktig å være ren når man treffer sensitive personer, også ukjente, det er viktig å være parfymefri. En meget skitten person  som ikke har vasket seg på noen dager er like ille som en person som bruker parfyme. Begge deler gir astmaanfaller.

Noen ganger kan jeg ikke sove så godt, og noen ganger våkner jeg også på grunn av astman. Jeg har erfaringer av å våkne opp av astmaanfall. Mine lunger kvelte meg, og jeg våknet. Lungene strammet, jeg fikk ikke luft. Det var skremmende. Måtte skynde på kjøkkenet for å ta medisiner. Da kjente jeg meg ikke så tøff, jeg var redd.

Jeg har ryddet mitt hjem for parfymerte vaskeprodukter, parfymerte rengjøringsprodukter og hygieneprodukter for å hjelpe min helse. Jeg kjøper parfymefritt. Hjemme er det en parfyme- og røykfri sone. I hvert fall her blir jeg ikke sjuk av røyk og parfyme. Vel, det er så lenge de besøkende som kommer hit ikke bruker parfyme og røyk også om de må røyke ute, det er det med Third hand smoke. Både mitt hjem og min bil er en parfyme- og røykfri sone. Det er som en sensitiv facebokkvenninne sa: Du er velkommen til meg, men husk at da du er parfymert da er du min sjukdom, og da du er parfymefri da er du min helse. Velkommen!

De fleste tror at hvis man er “allergisk eller noe” da er det bare å ta medisin, og deretter er problemet løst. Det er ikke det rette svaret. De medisinene hjelper, men de kurerer ikke sykdommen, det tar bare bort noe av plagene. Det som skjer er istedet at når man fortsetter å bli utsatt for det man er allergisk og sensitiv mot, at symtomene ligger og ulmer hele tiden. Det går ikke bort. Man tar medisin for å trykke det ned, men da man fortsatt blir utsatt for allergenene og irritantene hele tiden da fyrer det opp under astman igjen og igjen og igjen. Det blir som en dampkjele som prøver å løfte et stempel, mens man trykker stempelet ned fra overfra. Dampkokeren som prøver å løfte stempelet er astman som reagerer på allergener og irritanter som f.eks parfyme, og trykket nedover er medisinene, og slik fortsetter det helt til man fjerner alle allergener og irritanter, da forsvinner trykket.  Reell hjelp er kun i å fjerne ting som gjør en allergisk, astmatisk, sensitiv person sjuk. Og hva som gjør det verre er at hvis man må medisinere, fordi man blir sjuk av all denne eksterne eksponeringen – alle ting man blir sjuk av hele dagen andre steder enn hjemme – er at en må bruke så veldig mye medisin at man får skumle bivirkninger fra medisinene som for eksempel skjelvinger, hjertetklapping, og press på kroppens funksjoner når man ikke kan unngå eksponeringen. Det er virkelig en stor kamp å ha i tillegg til pusteproblemer. Det ville virkelig hjelpe hvis det ikke var røyk og parfyme i verden, fordi så mange bruker det daglig overalt, selv over hele verden. Hvor man enn går så er det der. Det er vanskelig for meg å tømme resten av verden for parfyme og tobakksrøyk og andre forferdelige kjemikalier som blir brukt av forfengelighet slik at jeg og andre kan få det bedre. Dette må du gjøre for meg, du som bruker det.

Nå blir jo dette meget tett med informasjon, og selvfølgelig gjør jeg andre ting innimellom også der jeg ikke har det slik som dette. Men det er gjerne der er mindre folk og folk som bryr seg om min helse der jeg har det bra. Men det jeg har skrivit her beskriver litt av det man må gjennomgå i en parfymert verden.

Det virker lett for folk å bry seg om de som har fødevareallergi, pelsallergi, pollenallergi, kvalsteralergi osv, men når det gjelder parfyme da blir de fleste irritert.

nuts-fragrance-allergy

Parfyme, røykelse osv sprer seg fritt i luften som alle skal puste, akkurat som røyk gjør. Vi som ikke tåler parfyme må også puste, vi trenger ren luft.

Jeg ønsker meg en bred informasjonskampanje i tv og media om slik som dette jeg har fortalt om her, og jeg ønsker at det blir forbudt med bruk av parfyme, etterbarberingsvann, cologne, eau de toilette, inkludert essensielle oljer og bruk av alle sorter parfymerte produkter, fragrance marketing, doftpumper, s.k. luftoppfriskere der offentigheten har adgang og/eller kan komme inn, i tillegg også alle arbeidsplasser, også ansatte. Krav om ikke bruk av parfyme og parfymerte produkter og slik i offentlig transport både for ansatte, passasjerer og ved rengjøring. Både ansatte og kunder er sensitive. Ansatte må kunne arbeide uten å bli sjuke, og kunder må kunne benytte seg av bedrifter, kontorer osv uten å bli sjuke. I grunn ønsker jeg et forbud mot å tilsette parfyme i noen produkter i det hele tatt. Da kunne jeg og alle andre i min situasjon være frisk i flere situasjoner. Leve symtomfrie. Vi kunne treffe alle mennesker, gå overalt uten å bli sjuke.  Og jeg er slettest ikke allene om dette.  Det burde ikke være nødvendig å måtte bli sjuk pga andres forfenglighet og jåleri. Hva er viktigst? Helse eller jåleri?

Hva om det var du?

Annelie
Se også:
Hva parfyme innholder

Beskrivelse av en astmaattakk NB! Notere deg før du leser denne linken at jeg har ikke allergi mot hud, katt, pollen osv slik at dette kan utelukkes.

Likestillings og Diskrimineringsombudet om astma, allergi, sensitivitet og parfyme

Parfyme en luftforurensning – eller Passiv parfyme

The sensitivity trap

In English

I will here describe situations where perfume and sweet-smelling otherwise become a problem.

Those who know me know that I am a bus driver and have asthma diagnosed in 2007. I have never smoked and have never had asthma before this year. I got my asthma at work in a bus wash, it is an occupational injury. I am just one among millions of others who are sensitive to perfumes and related products.

Since I became asthmatic, I becine sensitive to among other things, perfumes in all types including scented products and also all kinds of colored products, tobacco, incense, etc. When I inhale any of this my lungs protest by the airways in the lungs become filled with mucus and the muscles around the bronchial spasms so my airways in the lungs become clogged and I have difficulty breathing. There has become an inhibition because it makes me unable to walk and be everywhere.

Lungs with asthma - a fresh left bronchiole - easy to breathe through, and to the right a sick bronchiole - not so easy to breathe through.

Lungs with asthma – a fresh leftover bronchiole – easy to breathe through, and to the right a sick bronchiole – not so easy to breathe through.Lungs with asthma – a fresh leftover bronchiole – easy to breathe through, and to the right a sick bronchiole – not so easy to breathe through.

Most people use fragrance in any form to make a good impression on other people. In a meeting with me and many others they become a health problem. Those who use perfume becomes a threat to the  very health of ours. This means that we pull ourselves away from them. They achieve the exact opposite and in addition they make us sick.

Here are some examples from the past incident

when-you-fragrance

I drove the bus up the mountain and took on board some students and then drove back down again. At the end of the road by the way, it’s time to let other students on board coming from a corresponding bus. The first 5 people went well, then boarded a guy with a lot of aftershave on him. The stench cane from far away. I’ve had some good weeks past few weeks, but when he came as a perfume bomb aboard the bus and then there were good times gone… I started to cough when the airways clogged and narrowed, and it did not stop. It sought only deeper into the lungs. I took medicine but I kept coughing and was short of breath and it only got worse. Luckily I was going on break right afterwards, so I parked the bus with all doors and window open in the cold weather. I had to air out the bus, the stench of his after shave water in the bus had to go. He had probably perfumed himself to make him fine for others, instead he became a health problem.

Here are some more examples

Some use perfume, others have not sprayed perfume on themselves, but use scent added products for washing their clothes. Perfumed products smell too, and they contain the same ingredients as the regular perfume, plus several other substances. Others use scented hair products and hair spray. I get sick from that just as I get from perfume. Most people do not think that others are using scented products, it seems as if they believe in their corner of the world that are the only one doing it. Overall it is a lot. In everyday I meet people all the time who use perfume of any kind. It’s everywhere.

Asthma is bad.

Astma er fælt.“After breakfast it’s either going to work or a day off, and out of the house. Now is the time to meet the rest of the world and interact with people and all their habits. During a working day I sit behind the stearing wheel of a bus and meet many people, and most of them use perfume, and many of them smoke. They go into the bus unaware that I have asthma. They smell of perfume, some have showered in it the same morning. Some use old perfume that you can sense from the smell of it. Clothes smell of perfume from detergents, fabric softeners, deodorants and such. Perfume in its purest form, aftershave, cologne and other scented products are also frequently used. Strong hair spray, deodorants, body spray, etc. The smell hit my nose and it often smells good. A smoker throw their cigarette right outside the bus door and enter the door smiling while blowing smoke out inside the bus, and someone blows smoke in my face. Since I need oxygen like all others, I must also breathe just like everyone else. The scent and smoke that just touched my nose is now moving down my Airways and into my lungs. This is it, I know a rasping sensation in my lungs, I hear and know crackles from the lungs, so I get breathless. It’s getting harder to breathe, and then I know that my lungs tighten up and locks in a tight position. I start to cough. Coughing is the body’s way to work harder to get air, and by coughing to get more air, I must also inhale more of other people’s perfume or smoke in the air, and then I get even more difficult to breathe, and I cough harder and harder. It becomes a vicious circle. customers ask about it is virus? They are afraid it infects. I must get fresh air, so I open the side window. I feel the fresh air coming in, and I turn my head slightly away from the customer to limit some of the perfume and the smoke from getting direct access to my lungs. I’m trying to get fresh air from outsider into my airway, and if it does not help I hold my breath to avoid getting customers perfume and smoke in my lungs.’ll sell the ticket and provide customer the changes as soon as possible. ”

A woman walks on board the bus and want to have a ticket to the city. Her hair is stiff like smithereens, hard sprayed with hairspray. Something inexpensive that stinks strongly from far away. As she enters the bus door, I feel my lungs protest and close in the chest.

“A new Monday, a new week at work. People go into the bus with their perfume and smoke. I sell tickets last week and the week before and the week before that … I continue to get sick from second hand perfume and smoke. They leane toward me to talk in all the noise of the bus, and again and again their smokers breath triggers my asthma, a dose of perfume, some other chemicals in some products they use, and again and again I get sick. ”

Perfume, shaving water etc on colleagues

Colleagues are also human beings and using perfumes and scented products. For example, I have been experiencing that collueges  with lots of aftershave have been in a room. When I then enter the room, I know the smell of shaving water, and seconds afterwards it travels to my lungs and I get cough and breathing difficulties and must escape room. I had to do the errand another day.

Another experience was when I was going to take over the route by another driver. We were going to do a driver shift, and I was to take over his bus. The person had aftershave on him and I had to open all doors and windows to air out before I could drive on. Again clogged lungs themselves.

In the break room, all should be able to thrive. There is smoke free, but it is allowed to use perfume because there is no law against using perfume. Colleagues wearubg aftershavie and perfumes. The room is filled with fragrance. Lungs tie up, the airways become tight, much like when you step fill Your lungs with cotton. The air can difficult pass. I get asthma attacks and have to escape out on the stairs, take the medicine and ventilate the room.

It’s nice to go shopping and not least find something new. The trip to the store can be a challenge.

“I go to the mall to shop. I walk into a fashion shop and thinking of buying a sweater. I can not wait to find something, I am so exited. I walk around the store and find what I’m looking for. Happy searching I hopefully look for the cashier and find it. Just nearby to it is the perfume department located, really on both sides, and in front of it. The Cashier is circumference of perfume products. People stand there and try perfume on themselves, they spray perfume from bottles. It spreads in the air and I can smell from far away. Cashier are just steps away. I look at my sweater, and then the perfume stand and so on the cashier where I need to go to get the sweater with me. I know that if I go to the cashier when I will be sick. With a sad sigh I put the sweater back on the shelf where I found it, and leave the store. No sweater for me, and all because of perfume. : ‘(”

“After work I have to go shopping. I need some food and some cleaning products, detergents and hygiene products. I take a cart and stroll down to the shelves. Taking my juice, bread, margarine, milk, dinner, fruits and vegetables. So far everything goes good. now is the time to enter among the shelves to buy detergents. There is a lot to choose from, all kinds of brands and most of them are full of fragrance, color and chemicals. And right in the midst that I find the products I can use without getting sick. problem is that they are placed among all the products I get sick from, and to buy them, I must stand up in the middle of all the chemicals from the other products I get sick from . Though they are in their packages, the concentration of perfumes and chemicals in the air is so strong that I get sick anyway. My lungs tighten and I get sick again. Why can not they have a special shelf on their own for these products? I feel angry, and I think that I have I asked them so many times! Sometimes I literally had to run into the hallway to grab the product I want and then run quickly back out to be as little exposed as possible. I feel me like an idiot when I do it. I look around to see if anyone saw me do it? What would they think? Same happens when I have to buy shower gel, soap, shampoo, conditioner, toothpaste, body lotion, deodorant, etc. All is located in the middle of all the brands I get sick from, and I have to go through the shelfs at risk getting sick just buying what I do not get sick from. Could I ask … How stupid is that? ”

Asthma react to substances 0.02 ppm.

“I went to a office the day after an asthma attack. I went through the entrence door. On the first floor there are various shops and a cafe. When I came in the front door I felt a faint aroma of a scented candle or possibly incense. I had to pass, there is only one way in. I felt my lungs get irritated again and I was angry, for just a few hours ago, I had a strong asthma attack and was in hospital at night and I had to spend a lot of money on treatment to get better. I was tired and my lungs were tired and felt weak. Due perfumes in the air, I had to run to the elevator while I held my breath to get out of the hall. I felt my lungs clog, but fortunately, the elevator opened and I could find my rescue in a small closed room without fragrance and perfume. There smelled only of dirt from the floor thankfully.
On the way out of the office again, I had to go through the same shopping area again, and now my lungs began to demonstrate for real. I had to run out of the mall to get fresh air and take medicine to break down the asthma attack.

Fragrance branding, or scent marketing

Scent Marketing is the fragrance of the indoor air in offices and other localities where the public has access. It is made to lure customers to buy more. For example, but not exclusively popular with shops, shopping centers, hotels, conference rooms, and such facilities and more. To make it useless for asthmatics and other sensitive.

image

A trip pharmacist can also mean challenges. Especially at Christmas time is a lot sale of various goods and perfumed incense. I encountered last Christmas not to be able to og inside the pharmacy because there was so strong perfumes and incense in the air. The air is filled with what I get sick from. I went into the pharmacy to get medicine to keep me fresh from asthma, and had to flee the pharmacy because of what makes me sick. I had a powerful astma attack inside the pharmacy and had to leave the prescription with the pharmacist and run out of the pharmacy premises. I had to stand outside in the street, and I had to shout to her through the door what I needed and telling her to deliver it outside where I was waiting. I could not enter. Be sick, forced out on the street because of it, and a feeling of being banished, humiliation and disease, plus all staring at me. I could not go to the drugstore for all of December and half of January. A place I must go to get my medication.

“In the coffee shop where I sit among many people. Lots’re dressed nice to meet friends. Pleasant. Sad thing about it is that they dress up in perfume, hair spray, etc. I drink my coffee. Sensor infection in the lungs sneak up on me because of the fragrance. If I get very bothered when is going to be very bad, and then I have to leave here too. ”

To meet friends who do not quite understand how bad it can be to have asthma in their perfumed environments can be a challenge. While will say straight out – Oh my… what stinks! Since I do not want to hurt their feelings I take the pretty version. I have a friend, an awesome lady, I like her a lot and we have a great time together. Unfortunately, one of her biggest interests are… just right perfume, and she uses often harsh and often perfume. She smokes a little too. When we meet and she has scented and smoke I have to go 2-3 meter away from her to not become sick. I will not spoil the mood so I go a distance from her. This is my solution for that she will not be upset. I do not think she fully understands how asthma affects when it happens. It’s been a little better, now she knows that she must not wear it in the car. I hope she ends up With being the hero. It’s a bit sad to be sick of a hug when you meet. You know the smell before you see her sometimes, and it is a pity because she is such a nice lady.

On a visit at home of others one can also create experiences

The person washing clothes in scented detergents and fabric softeners and dry tumbling clothes. The gases from the dryer spread about and I could not be there. Asthma attack of washing and drying clothes are very brutal and acute asthma attacks. Scented candles burned slowly spreading about and the experience of getting asthma attacks of scented candles is to me as if you slowly suck the oxygen out of the room. It is a creeping suffocating experience and finally I have to escape the room and maybe out of the house.

Air fresheners are also popular in private homes. Here I get a mixture of what is happening when exposed to the laundry, tumble dryer and scented candles.

To help with the dishes can be an ordeal too, because what is often on the bench? The scented dishwashing fellow! It is strange it must be so, perfume has no cleaning ability, it spreads only about a whiff of chemicals that I and many others get sick from.

Sleep over at others can also pose problems. Most people wash their sheets in scented detergents and fabric softener. When it is dry I do not get that immediate acute reactions, but more so that builds up over time. And sleeping is something that takes time, so the morning after, or after a few days in others may be breathing heavy and clog the lungs.

When I sleep over at others and not have my own soap, shower cream, shampoo, conditioner, body lotion, deodorant etc with me I can not shower. I have either just showering in water without using soap and such, or wait until I get home. If I wash myself in scented soaps in the shower I get  asthma attack.

Cleaning agents at the home of others offering the same challenge. It is very common that people use perfumed and chemical-filled cleaning products on spray bottle for example, and ditto cleaning products for floors, benches, etc. All this makes me sick. Yes, you may begin to finally see how it can be to live with this?

“The evening comes and I get a call. A friend asks if I want to go to a restaurant? I am very happy and say yes, I’ll pick you up in half an hour :) I park outside and wait for him. When he enters the car smiling and I say – Hey!, and in the same second I get an asthma attack. He forgot that I have asthma and had sprayed aftershave all over them. The scent was so strong, and the fragrance filled the whole car. I had to open all the windows while I coughed ugly as the lungs try to get air, and took my medicine. But the medicine did not help, it was not enough. Lungs strangling me. I medicated a lot to keep the attacks down. It was cold outside and we drove with the windows open. My Friend froze but I could not close the windows, because if I did I would be very ill, it was bad now but would then be even worse. If I closed the windows I would have had to stop and exit the vehicle myself. I must have fresh air. I can not sit in a car where the perfume and it was a 15 minute drive to the restaurant. I had to have the windows open, but even with the windows open, I was very sick even if it made it a tiny bit better. Only second option would be to let him out of the car and let him walk home. It felt I’d been unkind. At the restaurant, I was sick all night. The aftershave reached me across the table, and my health was rejected throughout the evening. I tried to medicate, it helped a little, but it was never really an end to the misery. It was as bad from start to finish. It was also possible to hear it on my voice talking, voice was hoarse and weak. My breath made my voice sounded strange and jarring. After a while, I had to visit the ladies room. Both to go to the toilet, to get a break from the perfume at the table and also to take my medicine. Took my Symbicort medicine, my Ventoline was not strong enough to combat attack so I had to try something and I needed to rinse my mouth after. I went into the ladies room and a wall of perfume in the form of cleaning products and  airfresheners met me. I just took the medicine, and rinse my mouth, I had to og to the bathroom and now I was left breathing problems because of cleaners and airfreshener. : ( From the ashes left in the fire. I cleaned my mouth, and then quickly out again, back to the table and all the perfume. still sick. Yet another end of a day came. Again I took my medication before night. Fell asleep. I was not good at all. ”

Attached to the means to dress nicely, and then dressed people also into perfume chemicals. To sit a lot in a room whatever the situation and there is perfume and poor indoor air result in asthma attacks. I have experienced it both in the break room at work, on the bus, in people’s homes, in line at the store and at festive occasions among other situations.

que-and-sensitivity

“Early in the morning, I was going to work. It was a fresh, clear day with fresh air. I walked towards the car standing in the parking lot. So I heard quick steps on the gravel behind me. It was my neighbor who was running late on her way to work . She was in haste to reach the bus. I said it’s almost gone and I could give her a lift. I drive past the hospital where you work, I said. She was very happy., we sat in the car. During the same second she closed the door, I felt the scent of her perfume. My lungs reacted immediately to it. Suddenly I regretted my goodness to offer to give her a ride. But now, she surely had missed the bus and I could not ask her to step out of the car. I opened windows without telling her I was sick and took some medicine. I kept quiet about it. I would not insult her. But I think unfortunately I will think twice before I give her a ride again. If so, she must go wash of the fragrance off her. It sucks to be sick just because you are kind. ”

Love is great when it works and your health is good.

“Sometimes I think about finding a man. Sometimes I feel it would be nice to have someone. But then, I have problem with my asthma. I can not have a man who uses tobacco, I would be sick from his breath and kisses. And he must not use perfumes and perfumed products, and if he is using perfume and fragranced products, he must give it up, because I get the sick from it too. Such may be difficult to achieve. A lot of people do not accept the need to change their habits and likes. So now certainly well over half the population are out of the picture. So what is left when all is sorted out? On top of that after sorting all the “toxic” candidates out, I have to find some meeting me among them. And where to find him? For a wonderful world it would be without perfume and smoke. Days with the ability to love. Days without sickness! And maybe even days without medicine? Well, I think I must have medicine anyway, but at least days with not so much medication and fever asthma attacks. Whenever I get sick in asthma I must medicate even more. I get asthma attacks often, so I use a lot of drugs. If I’m exposed to less chemicals and irritants then get I more rareøy get sick, I’m less sick and use less medicine. ”

I talked about it to go to the toilet.

Going to the bathroom is something most people take for granted that things are going well, but such is not the case for a sensitive person. To go to the bathroom can be a challenge but not due to what most would react, namely a dirty toilet. Ok, we who are sensitive also dislike dirty toilets, and just as not sensitive so I also turn in the door if it is nasty. But in addition to this, scented, color sat, antiseptic, strong cleaning agents, air fresher, scent blocks, scented candles, incense etc make the toilet to an inaccessible corner. When so used the toilet get a barrier, a wall that is not able to og through. You may want to compare it with wheelchairs and stairs. The lungs clog, the rattling, I cough, I have to run from it. As I stand there and is not able to go to the bathroom because of the perfume.

Taking a ride on the ferry, store, shopping centers, take out a freshly washed bus at work, or take the bus to the store, government offices etc may also pose challenges and disease. On the ferry and everywhere else they wash like everyone else does, and of course it is good that it is clean, but they are not aware of asthma and allergy. Here they use only scented and lots of chemistry that I get sick of. It is a bad weather out, I have either not the car with me, and it’s so cold out there that it is untenable to sit in the car on the ride over if I have it with me. I decide myself to go to the salon. The cleaning staff is there and use the cleaning spray bottle and other things, everything is strong and perfumed. I know the lungs react and I have to turn in the door and go out in the cold and the bad weather again. Locked out by perfumes and harsh chemicals. This also happens at work as a bus driver since I often take the ferry in the job. It also happens in other places where such cleaning agents are used.

One episode I remember very well was just before Christmas and I was buying potatoes for my Christmas dinner. I came to the store and went in the door. I smelled the cleaning Product as they were washing the floor. I got no further than within the gates before I had a severe asthma attack, it literally stank the whole store of the strong cleaning Product they used that was so strong it smelled strongly like degreasing about. I tried to medicate with asthma medicine in hope that it would pass, but it did not, I knew it built up to a real bad and acute attack so I had to walk out of the store. I could not be there. Cashier lady that I use to talk to heard my asthma attack and was upset. – Do you react so bad? she said. Yes, I can not be here, ‘I said. So I went out.

What you use to clean the premises are very important for customers.

But I needed my potatoes so I just had to act, and so early there is only one shop open. So I went out to the car and retrieved my protection mask that I use at work, put it on and completed shopping. But it is embarrassing to have to wear such a mask because the store is cleaned, I knew the others who were there looked at me. But I have no choice when they use as fragranced and chemical filled cleaners.

To pass through a shop with open plan onto the center, ie open door to the halls, make that perfume and fragrance from scented products, including essential oils, spreads in the air and causing asthma attacks.

To queue

To queue also offers disease. In front of me and behind and among beside me stand people wearing perfume, deodorant, body spray, hair products, vaskemedler, fabric softeners, etc. I have to keep something over the nose and mouth, and in the worst case I have to go and can not buy or have what I should.

It is important to be neutral when you meet sensitive people, also unknown, it is important to be fragrance free. A very dirty person who has not washed in a few days is as bad as a person who uses perfume. Both provide asthma attacks.

Sometimes I can not sleep so well, and sometimes I wake up too because of Asthma. I have experienced waking up by asthma attack. My lungs choked me, and I woke up. The lungs tightened, it did not air. It was scary. Had to rush to the kitchen to take medication.

I have cleaned my home for scented washing products, perfumed cleaning products and hygiene products to help my health. I buy perfume free. The home is a perfume and smoke free zone. At least here I do not get sick from smoke and perfume. Well, that is as long as the visitors who come here do not use perfume and smoke even if they must smoke outside, it is with Third hand smoke. Both my home and my car is a perfume and smoke free zone.

Most people think that if someone is “allergic or something” then it’s just taking medicine, then the problem is solved. It’s not the right answer. The medication helps, but they do not cure the disease, it just takes away some of the problems. What happens is instead that when one continues to be subjected to what one is allergic and sensitive to, the symtoms is smoldering constantly. It does not go away. You take medicine to push it down, but then you still are exposed to allergens and irritants all the time when firing it up under asthman again and again and again. It is like a steam boiler that is trying to lift a piston, while pushing the piston down from the tick. Steamer trying to lift the piston is Astman that react to allergens and irritants such as perfume, and pressed down the drugs, and so on until you remove all allergens and irritants. Real help is only to remove things that make an allergic, asthmatic, sensitive person ill. And what makes it worse is that if you have to medicate because they are sick of all this external exposure – all the things one gets sick all day long from so many sources elsewhere than at home, that one must use very much medicine that you get side effects from the medications tremors, heart clapping, and pressure on the body functions when you can not avoid it. It really is a great game to have in addition to breathing problems. It would really help if there was smoke and perfume in the world, because so many people use it everyday everywhere, even all over the world. Wherever it goes it’s there. It’s hard for me to clear the world of perfume and tobacco smoke and other horrible chemicals so I can get it better. You must do this to me, you who use it.

Now, this is the very dense with information, and of course I do other stuff in between too where I do not have it like this. But I have skrivit here describe some of the things you have to undergo a perfumed world.

It seems easy for people to care about those who have maternity care allergy, skin allergy, pollen allergy, kvalsteralergi etc, but when it comes to perfume when they are most annoyed.

nuts-fragrance-allergy

Perfume, incense etc spreads in the air that everyone must breathe, just like smoking does. Us who can not tolerate perfume must also breathe, we need clean air to breathe.

I want a broad information campaign in television and media about like that I have talked about here, and I wish that it will be forbidden the use of perfume, aftershave, cologne and use of all kinds of scented products, including essential oils, where the public has These and / or may enter, in addition also all workplaces, whether employees. Requirements for the use of perfumes and perfumed products and to public transport for employees, passengers and the cleaning. Both employees and customers are sensitive. Employees must be able to work without getting sick, and customers must be able to benefit businesses, offices etc without getting sick. The reason I want a ban on adding fragrance to any products at all. Then I could and everyone else in my situation to be healthy in several situations. We could take all the people without getting sick of them. And I struggled test not allene about this. There should be no need to have to be sick because others Faafeng and affectation. What is most important? Health or affectation?

What if it were you?

Annelie

Advertisements

Author: Annelie

I like canoeing, photographing, friends, movies, food, humor, and going on trips. I dislike rudeness, dishonesty, violence, nastyness, and people not caring for others. I do not drink much, I do not smoke and I do not do drugs. I love friends who are kind to me and stick with me. If you want to give me a gift, the best gift is to stop smoking and stop using fragranced products. Then you give me health and that dear friend, is the best gift a person can get. It is a gift of love. I got asthma and I am hearing disabled.

Please, leave a reply. / Legg igjen et svar. / Kommentera!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s